Bibliotecă în aer liber

Locația

Общественный парк, г. Кишинев

Suma necesară

100000 MDL

Scopul proiectului:

este de a amenaja în Parcurile Publice din Chișinău o bibliotecã în aer liber. Astfel, vizitatorii parcurilor vor avea nu doar un spatiu unde pot sã citeascã o carte, dar si cãrti la dispoziție și acces liber și absolut gratuit la informație. Vizitatorii Grãdinii Publice vor avea acces la spatiu si la cãrtile din cadrul acestuia, putând la rândul lor sã contribuie cu cãrti la fondul de carte al bibliotecii în aer liber. Ne dorim ca cei pasionati de lecturã sã aibã o arie cât mai largã de lecturi din care sã poatã alege, contribuind astfel la comunicarea bunelor practici. Echipa de lucru va fi constituit din bibliotecari care concep produsele (articole, broşuri, ghiduri, proceduri, cărțile etc.) destinate uzului public, promovează servicii moderne pe baza nevoilor comunităţilor, ajută în relaţionarea cu administraţia publică sau alţi parteneri, optează pentru îmbunătăţirea bibliotecii.

Descrierea proiectului:

1. crearea şi întărirea deprinderilor de lectură la copii începând de la vârste fragede;

2. susţinerea educaţiei individuale şi autodidacte, dar şi a celei instituţionale la toate nivelurile;

3. oferirea de posibilităţi pentru dezvoltarea creativităţii personale;

4. stimularea imaginaţiei şi creativităţii copiilor şi tinerilor;

5. promovarea conştientizării moştenirii culturale, a aprecierii artei, realizărilor ştiinţifice şi inovaţiilor;

6. oferirea posibilităţii de accesare şi exprimare culturală a tuturor artelor dramatice;

7. încurajarea dialogurilor interculturale şi susţinerea diversităţii culturale;

8. susţinerea tradiţiei orale;

9. asigurarea accesului cetăţenilor la toate tipurile de informaţie comunitară;

10. oferirea de servicii informaţionale adecvate firmelor, asociaţiilor şi grupurilor de interese locale;

11.  facilitarea deprinderii abilităţilor informaţionale şi de operare a calculatorului;

12.  susţinerea şi participarea la activităţi şi programe de alfabetizare pentru toate vârstele şi chiar iniţierea lor, dacă este necesar.

 Serviciile inovatoare ale bibliotecii:

1. Serviciul de educație pentru copii ”Împreună devenim mai buni

Biblioteca va oferi asistență în pregătirea temelor pentru acasă pentru copii, elevi și studenți. Va fi un suport informațional vast absolut gratuit, iar aici categoriile de cititori pot fi diverși și pot să vină în grupuri și să studieze cărțile disponibile de pe rafturi sau să consulte cărțile în format electronic chiar de pe calculatoarele din bibliotecă care le vor sta la dispoziția cititorilor.

2. ”Locul tău de muncă la un click distanță”

Echipa bibliotecii în parteneriat cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă va organiza instruiri pentru șomeri. Participanții vor fi instruiți și ajutați cum corect trebuie îndeplinit un CV, vor fi încurajați la participarea unui interviu de angajare, la utilizarea TI în căutarea unui post vacant, precum și vor participa la întâlniri cu potențiali angajatori.

3. Club ”CREDO” – Club pentru persoane de vârsta a treia.

Clubul „Credo” va constitui o platformă de socializare, informare și dezvoltare a abilităților IT pentru pensionari. În cadrul întâlnirilor gestionate de bibliotecari, membrii clubului vor avea parte de instruiri în domeniul TI, discuții cu specialiști în domeniul sănătății, vizionare de filme, ore informative etc.

4. Vizionări cu scop informativ.

 Prezentarea săptămânală a filmelor cu generic diferit din categoria celor informative, istorice, geografice, culturale etc. Va avea loc difuzarea la proiector a filmelor care au menirea să dezvolte capacitățile intelectuale, să transmită un mesaj cu caracter informativ care ne va ajuta să punem prioritățile în viață, să înțelegem și să prețuim adevăratele valori, să devenim mai erudiți etc. Filmele difuzate vor fi selectate în dependență de evenimentele/sărbătorile naționale, personalitățile care ne-au purtat faima în lume etc.

Echipa de lucru va fi constituit din bibliotecari care concep produsele (articole, broşuri, ghiduri, proceduri, cărțile etc.) destinate uzului public, promovează servicii moderne pe baza nevoilor comunităţilor, ajută în relaţionarea cu administraţia publică sau alţi parteneri, optează pentru îmbunătăţirea bibliotecii.

      În egală măsură, poate beneficia de serviciile existente în acest volum orice cetăţean care are nevoie de o bibliotecă modernă a secolului al XXI-lea. Fiind un proiect în premieră pentru Moldova la deschiderea oficialã vor fi invitați reprezentanți mass-media și partenerii ce au susținut acest proiect în Grãdina Publicã. În afara de lecturã publicul va mai putea participa în fiecare vineri si sâmbãtã la ateliere creative, întreceri si concursuri, desene pe asfalt si multe alte surprize pregãtite de organizatori. Oferă posibilitatea la:

- îmbunătățirea calității vieții oamenilor;

- servicii şi acces gratuit la informația de calitate(membrii comunităţii cu potenţial financiar redus: şomerii, casnicele, pensionarii, persoanele cu diverse dizabilităţi fizice şi sociale trebuie să fie bine reprezentaţi în rândurile utilizatorilor);

- serviciile pe care biblioteca le oferă comunităţii;

- acces internet gratuit;

- asigurarea instruirii în vederea utilizării computerelor;

- satisface necesitățile de informare, cunoaștere, socializare, culturale etc ale membrilor comunități;

- posibilitatea de a utiliza pe loc imprimantă, scaner, xerox etc;

- ridicarea nivelului de cultură generală;

- promovarea valorilor culturii naționale;

- îmbunătățirea serviciilor prestate zilnic conform așteptărilor utilizatorilor;

- organizarea diferitor traininguri tematice;

- desfășurarea diverselor activități cu generic cultural;

- promovarea talentelor prin lansări de carte;

- vizionarea filmelor cu caracter informativ (istorice, documentare, culturale etc);

- implicarea tuturor generațiilor și a oamenilor de toate vârstele.

Impactul bibliotecii asupra cetăţenilor:

     Spre deosebire de alte domenii, cum ar fi, de exemplu medicina, nu are efecte imediate. Impactul bibliotecii se conturează în timp şi se manifestă prin: nivelul de cultură generală, creativitate, comportament, capacitatea de a accesa şi evalua informaţia, transformarea acesteia în cunoaştere, folosirea ambelor pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Sondaje:
     Sondajul Național din anul 2018 despre nivelele de acces la informație, percepțiile despre biblioteci, informație, cunoașterea calculatorului a cetățenilor din RM. 
-    Imaginea tradițională (limitată) a bibliotecii publice- oferă cărți cu împrumut, uneori și altă informație;
-    45% folosesc sala de lectură ;
-    30% folosesc cataloagele ;
-    26% participă la evenimente ;
-    12% folosesc calculatoarele;
-    11% folosesc internetul;
-    278 biblioteci dețin computere ;
-    162 biblioteci conectate InternetConcluzie! Și în Moldova marca bibliotecii este cartea

Concluzii:

     Biblioteca nu înseamnă numai cărți, spații sau programe pentru public.

     Biblioteca înseamnă și instruirea pe tot parcursul vieții, ajutor în luarea independentă a deciziilor, dezvoltarea culturală a persoanelor și a grupurilor școalare.

     Bibliotecile pun la dispoziția cetățenilor bunuri publice pentru folosirea în comun, oferă acces echitabil la informația din domeniul public de toate felurile și în toate formatele, pentru toți membrii societății.

     Bibliotecile sunt fundamentul unei societăți democratice corecte bazate pe cunoaștere, acces la informație și transfer de cunoștințe.

     Bibliotecile sunt centre culturale, educaționale și civice. Ele există dintotdeauna și trebuie să existe mereu. Aceasta trebuie să demonstrăm factorilor de decizie care prin atitudinea față de această instituție seculară îi diminuează importanța. Unica soluție de a reuși este să câștigăm comunitățile de partea noastră prin atitudini și servicii care le pot fi cu adevărat de folos.

 

 

 

votingul s-a încheiat!

1889

Voturi

Votingul s-a încheiat 21 aprilie 2019

Votează proiectul

Îți mulțumim pentru votare!

eroare

încearcă din nou

Aplică oricând și câștigă

cu SEBO

Abonează-te la newsletter